ΑΡΘΡΑ

Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερος και ανταγωνιστικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και συντελεί στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου όπου αναπτύσσεται, ενώ εκτιμάται ότι παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης την τρέχουσα πενταετία.

Η γεωγραφική ποικιλομορφία της Ελλάδος επιτρέπει να υπάρχει τουρισμός όλες τις εποχές του χρόνου και σε εναλλακτικές μορφές οι οποίες προσελκύουν πλήθος τουριστών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις ανάγκες του καθενός, όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός, θρησκευτικός, ο εναλλακτικός, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός.

Μερικά μόνο από τα επαγγέλματα που συνθέτουν τον τομέα του τουρισμού είναι το στέλεχος τουριστικών υπηρεσιών, ο υπάλληλος τουριστικού γραφείου, ο οικονομολόγος τουρισμού, ο ξεναγός, ο ειδικός ξενοδοχειακών υπηρεσιών και τροφοδοσίας, ο υπεύθυνος εστιατορίου και πολλά άλλα.

Η διοίκηση στον τουριστικό κλάδο διαδραματίζει κύριο ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών, και έτσι κρίνεται αναγκαίο να εφαρμόζονται κάθε φόρα οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές οργάνωσης, μάρκετινγκ αλλά και ανάπτυξης, προσαρμόζοντας κάθε φόρα στις προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες που έχουν οι νέοι πελάτες, καθώς αυτές μεταβάλλονται συνεχώς.

Προγράμματα σπουδών που μεταδίδουν γνώσεις σε αυτά τα θεματικά πεδία παρέχονται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα Τουριστικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, στα Τ.Ε.Ι Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, στα πανεπιστημιακά τμήματα Διοίκησης επιχειρήσεων,στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.), στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στον Αγ. Νικόλαο της Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.) και σε μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται στο Μ.B.A στο Tourism Managemet.

Τα Τμήματα αυτά δημιουργούν ανταγωνιστικά συστήματα τουριστικής εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση σε θέματα ποιότητας και αποτελεσματικότητας ώστε να αποφοιτούν από αυτά επιστήμονες ικανοί να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς εργασίας στην οικονομία και τη διοίκηση τουρισμού, καθώς και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Log in

Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τους Όρους χρήσης και την Πολιτική χρήσης δεδομένων.